Στον σύγχρονο κόσμο, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι πλέον ουσιαστικό μέρος της ζωής σε μια πολιτισμένη κοινωνία. Πρόκειται για υγειονομική περίθαλψη, εξοικονόμηση χρημάτων και άνεση στο σπίτι.
Ωστόσο, μία από τις πιο σημαντικές (παγκόσμιες) ιδιότητες εξοικονόμησης ενέργειας είναι η προστασία του περιβάλλοντος από αρνητικές επιδράσεις.
Έννοια εξοικονόμησης ενέργειας
Η έννοια της "εξοικονόμησης ενέργειας" χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό. Η εξοικονόμηση ενέργειας σήμερα χαρακτηρίζεται από μια εννοιολογική συσκευή.
Η εξοικονόμηση ενέργειας βασίζεται στον ενεργειακό πόρο ως φορέας ενέργειας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε δραστηριότητα. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα που στοχεύει στη μείωση της κατανάλωσης ενεργειακών πόρων, με την επιφύλαξη της κύριας λειτουργίας της χρήσης τους. Παρά την ακραία ακρίβεια των ορισμών, υπάρχει συχνά σύγχυση γύρω από τις έννοιες της «εξοικονόμησης ενέργειας» και της «ενεργειακής απόδοσης». Από την άποψη αυτή δίνεται ο ορισμός του τελευταίου. Η ενεργειακή απόδοση είναι ένα σύνολο χαρακτηριστικών που αντικατοπτρίζουν την αναλογία της επίδρασης της χρήσης ενεργειακών πόρων προς το κόστος των ίδιων των ενεργειακών πόρων. Η αποδοτικότητα εξοικονόμησης ενέργειας χαρακτηρίζεται, μεταξύ άλλων, από την κατηγορία ενεργειακής απόδοσης, η οποία αντικατοπτρίζει το βαθμό χρησιμότητας ενός προϊόντος όσον αφορά την εξοικονόμηση ενέργειας. Διεξάγονται ειδικές ενεργειακές έρευνες για τον προσδιορισμό της ενεργειακής απόδοσης.
Βασικές αρχές εξοικονόμησης ενέργειας
Τώρα που έχουμε ορίσει τις βασικές έννοιες σε αυτόν τον τομέα, αξίζει να αναλογιστούμε τις βασικές αρχές εξοικονόμησης ενέργειας:
- Χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας.
- Χρήση πόρων δευτερεύουσας ενέργειας.
- Χρήση τεχνολογιών και συσκευών χωρίς ένταση ενέργειας.
- Λάβετε μέτρα για την ορθολογική χρήση των διαθέσιμων ενεργειακών πόρων. Αξιολόγηση της οικονομικής σκοπιμότητας της χρήσης τεχνολογιών και λύσεων εξοικονόμησης ενέργειας.
Αυτή η λίστα μπορεί να αποδοθεί τόσο στις αρχές της ρύθμισης εξοικονόμησης ενέργειας όσο και στις κύριες προσεγγίσεις για τη μόνωση μιας ιδιωτικής κατοικίας. Το πιο σημαντικό πράγμα: η εξοικονόμηση ενέργειας περιλαμβάνει όχι μόνο πρόσθετες δυνατότητες για παραγωγή ενέργειας, αλλά και δραστηριότητες εξοικονόμησης διαθέσιμης ενέργειας και την ορθολογική χρήση της.
Εναλλακτικές πηγές ενέργειας
Σήμερα γίνεται πολλή συζήτηση για εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Συνήθως εννοούμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τι ανανεώνεται ατέλειωτα στον πλανήτη Γη; Αυτό είναι φυσικά νερό, ο ήλιος, ο άνεμος, ο φλοιός της γης. Φυσικά, αν εξερευνήσετε τη λεπτομέρεια, η ηλιακή δραστηριότητα αλλάζει με την πάροδο του χρόνου και η επιφάνεια του φλοιού της γης γίνεται λεπτότερη, αλλά όλα αυτά βρίσκονται στην κλίμακα του σύμπαντος. Μιλάμε για ανανέωση στο πλαίσιο του πολιτισμού μας - πιστεύουμε ότι στους επόμενους αιώνες, ο ήλιος δεν θα εξασθενίσει και η γη δεν θα πετάξει έξω από την τροχιά.
Επομένως, οι ακόλουθες πηγές ενέργειας θεωρούνται πλέον εναλλακτικές λύσεις για το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, τον άνθρακα και το ξύλο:
- Ενέργεια του ήλιου.Για να χρησιμοποιήσετε μια τέτοια πηγή, χρησιμοποιούνται ηλιακές μπαταρίες και συλλέκτες. Τα πρώτα είναι ηλιακά κύτταρα που μετατρέπουν την ηλιακή ενέργεια απευθείας σε ηλεκτρική ενέργεια. Οι ηλιακοί συλλέκτες δεν μετατρέπουν την ενέργεια σε ηλεκτρισμό, αλλά θερμαίνουν το ψυκτικό για μελλοντική χρήση (π. χ. για θέρμανση νερού σε ιδιωτική κατοικία).
- αιολική ενέργεια.Οι ανεμογεννήτριες, οι οποίες παράγουν ηλεκτρισμό με λεπίδες που περιστρέφονται από τη δύναμη του ανέμου, είναι πολύ δημοφιλείς στην Ευρώπη. Η Γερμανία παίρνει ήδη το ένα τρίτο της ηλεκτρικής της ενέργειας από αυτήν την ανανεώσιμη πηγή ενέργειας.
- ενέργεια του νερού.Δεν πρόκειται μόνο για υδροηλεκτρικούς σταθμούς. Σήμερα υπάρχουν αντλίες θερμότητας που μετατρέπουν τη θερμότητα από το νερό σε μια λίμνη ή πισίνα σε σταθερή θέρμανση νερού για να θερμάνουν ένα σπίτι και να το τροφοδοτήσουν με ζεστό νερό.
- Ενέργεια της γης.Οι αντλίες θερμότητας που περιγράφηκαν παραπάνω μπορούν επίσης να χρησιμοποιούν θερμότητα από τα υπόγεια ύδατα ή το ανώτερο φλοιό για δημόσιες υπηρεσίες. Τέτοιες εγκαταστάσεις είναι πολύ δημοφιλείς επειδή δεν απαιτούν κοντινή πηγή νερού ή αέρα: για παράδειγμα, το ψυκτικό μπορεί να τοποθετηθεί σε ειδικούς σωλήνες κάτω από το γκαζόν ή σε σιντριβάνια στην περιοχή του κήπου.
Δευτερεύοντες πόροι ενέργειας
Η ανακύκλωση της ενέργειας είναι μία από τις βασικές αρχές της ενεργειακής απόδοσης. Η βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος εξαερισμού και κλιματισμού που χρησιμοποιείται στο κτίριο είναι δυνατή μόνο με την ανακύκλωση της θερμότητας του αέρα εξάτμισης. Αυτή η διαδικασία επιστροφής μέρους της θερμότητας που αφήνει το κτίριο (ο αέρας στο δωμάτιο θερμαίνεται από τον εξοπλισμό εργασίας, οι άνθρωποι στο δωμάτιο) είναι γνωστή ως αποκατάσταση. Σε αυτήν την πτυχή, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι η δραστηριότητα εξοικονόμησης ενέργειας που διατίθεται στο δωμάτιο.
Η αρχή λειτουργίας του recuperator είναι πολύ απλή: χάρη σε κάποια πλατίνα, η οποία μεταφέρει καλά τη θερμότητα, ο αέρας που απορροφάται από το δωμάτιο θερμαίνει τις κρύες ροές που προέρχονται από το δρόμο χωρίς να αναμιγνύεται μαζί τους. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει πάγος, αλλά ο αέρας που θερμαίνεται στους 2-3 βαθμούς εισέρχεται στο σπίτι, γεγονός που συμβάλλει σε ένα πιο άνετο μικροκλίμα στο δωμάτιο και σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε κόστος θέρμανσης λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας στο δωμάτιο λόγω ζεστών ρευμάτων. Όπως περιγράφηκε παραπάνω, οι ανακτήτες είναι σε σχήμα πλάκας, περιστρεφόμενοι (με περιστρεφόμενο στοιχείο μέσα) και με ένα ενδιάμεσο μέσο μεταφοράς θερμότητας. Ένα ευρύ φάσμα κατασκευαστών recuperator σάς επιτρέπει να επιλέξετε μια συσκευή για διαφορετικές εγκαταστάσεις και πελάτες.
Πώς μπορεί κανείς να χρησιμοποιεί ορθολογικά κοινοτικούς ενεργειακούς πόρους;
Η ορθολογική χρήση των διαθέσιμων πόρων περιλαμβάνει όχι μόνο την εγκατάσταση και τη λειτουργία ενεργειακά αποδοτικών συσκευών, αλλά και τη συμμόρφωση με ένα συγκεκριμένο καθεστώς. Η λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας είναι ένας τρόπος ζωής που εξοικονομεί ενέργεια σε επίπεδο νοικοκυριού. Εάν ο στόχος σας είναι να εξοικονομήσετε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να εγκαταστήσετε εξοπλισμό που δεν θα σπαταλήσει κιλοβάτ με αυτοματισμό και μέτρηση ισχύος. Η επιλογή πρέπει να βασίζεται στο σημάδι που επιβεβαιώνει ότι αυτή η συσκευή ή οι συσκευές επιτρέπουν εξοικονόμηση ενέργειας. Η αύξηση της ενεργειακής βελτιστοποίησης της χρήσης πόρων είναι δυνατή μόνο με την ορθολογική λειτουργία όλων των συσκευών. Με την έγκαιρη απενεργοποίηση των φώτων σε δωμάτια όπου δεν υπάρχουν άτομα, παρατηρώντας προσεκτικά τα απόβλητα ζεστού νερού και ρυθμίζοντας σωστά τους αυτόματους μετρητές, καθώς και την κατανάλωση θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας στο σπίτι, σημαντικά αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν στην εξοικονόμηση ενέργειας και προσωπικών χρημάτων.
Τι είναι ένα παθητικό σπίτι;
Η ενεργειακή απόδοση και η εξοικονόμηση ενέργειας συνδέονται άρρηκτα με την έννοια του παθητικού περιβλήματος. Συνδυάζει έναν αριθμό μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας που μαζί επιτρέπουν χαμηλή κατανάλωση ενέργειας. Η τεχνολογία παθητικών σπιτιών ξεκινά την ιστορία της στην πόλη του Ντάρμσταντ, όπου αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από τον φυσικό Feist. Ο υπολογισμός της ενεργειακής ισορροπίας του σπιτιού τον ώθησε να δημιουργήσει ένα κτίριο που δεν χρειάστηκε να συνδεθεί με τη θέρμανση ακόμη και το χειμώνα - ένα παθητικό σπίτι. Εκείνη την εποχή, τα σπίτια στη Γερμανία κατανάλωναν περίπου 200 kWh / m² ετησίως. Το παθητικό σπίτι, από την άλλη πλευρά, χρειάζεται μόνο 10 kWh / m² ετησίως για να παραμείνει κατάλληλο και ακόμη και άνετο για όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το βασικό κριτήριο για ένα παθητικό σπίτι είναι η δημιουργία ενός κλειστού κτιρίου με αυξημένη θερμομόνωση και χαμηλή θερμική αγωγιμότητα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της χρήσης εξοικονόμησης ενέργειας, θερμομονωτικών υλικών, εξαιρουμένων των λεγόμενων ψυχρών γεφυρών (θέσεις στο φάκελο του κτηρίου μέσω του οποίου το κρύο διαπερνά το κτίριο: προσόψεις προσόψεων, κουφώματα παραθύρων).
Αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των τεχνολογιών εξοικονόμησης ενέργειας
Προκειμένου να φέρει την κατανάλωση ενέργειας σε ένα κτίριο πιο κοντά στο πρότυπο ενός παθητικού σπιτιού, πρέπει να χρησιμοποιούνται υλικά με υψηλή αντοχή στη θερμότητα, σύγχρονος τεχνικός εξοπλισμός, ανανεώσιμες και δευτερεύουσες πηγές ενέργειας, με σύντομα μέτρα που εγγυώνται εξοικονόμηση ενέργειας. Ταυτόχρονα, η ενεργειακή απόδοση υπολογίζεται με βάση το κόστος μιας συγκεκριμένης καινοτομίας στο σπίτι και τον αντίκτυπο που έχει μια τέτοια απόφαση στον ιδιοκτήτη. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να υπολογιστεί ο αντίκτυπος της νέας τεχνολογίας στην παραγωγή και κατανάλωση ενός συγκεκριμένου τύπου πόρου. Σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να αξιολογήσετε τα ακόλουθα:
- Το επίπεδο εξοικονόμησης πόρων (η διαφορά μεταξύ των πόρων που χρησιμοποιούνται από ενεργειακά αποδοτικές και συμβατικές συσκευές κατά την περίοδο χρέωσης για την ίδια ποσότητα ενέργειας).
- Το αποτέλεσμα της παραγωγής ενέργειας (διαφορά ή αναλογία των ποσοτήτων ενέργειας που δημιουργήθηκαν για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο από τις συγκριτικές επιλογές εξοπλισμού με την ίδια ποσότητα πόρων).
Αυτοί οι δείκτες μας δίνουν μια ιδέα για τη σημασία του υπολογισμού των οικονομικών επιπτώσεων. Υπολογίζεται συγκρίνοντας το κόστος αγοράς νέου (και πιθανώς κατάρριψης παλαιού) εξοπλισμού και του εισοδήματος από εξοικονόμηση ενέργειας από την αντικατάσταση ενός μηχανήματος αποβλήτων με ένα πιο σύγχρονο (για μια χρονική περίοδο). Αυτή η διαφορά είναι το αποτέλεσμα που θα έχει ο ιδιοκτήτης μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα μετά την εφαρμογή της ενεργειακά αποδοτικής λύσης. Η εγκατάσταση ανακτητών ή ηλιακών συλλεκτών πληρώνει συνήθως για 3-5 χρόνια.
Εν ολίγοις, μπορεί να ειπωθεί ότι η εξοικονόμηση ενέργειας δεν αφορά μόνο την εξοικονόμηση χρημάτων. Πρώτα απ 'όλα, είναι αύριο, όταν τα παιδιά μας θα ζήσουν.